Ämnen

Info

IMG_5025
Urban Widholm sänder mobilt!

Täckning
Radio Åredalen täcker Åre kommun med tre sändare. En glesbyggdskommun som är tre gånger så stor som Blekinge och dessutom kuperad, med Åreskutan i mitten, behöver egentligen två sändare till för att nå alla.
88,4 MHz når från Mörsil upp mot Järpen, Undersåker och Kall.
103,3 finns på Åreskutan och täcker Åre centralt samt västerut mot norska gränsen.
92,2 MHz ser till att de östra delarna av kommunen mot Storsjön och Hallen hör bra.

Historia
Radion i Åre har över 20 år på nacken. Den började med fokhögskolans kurs i Turism och kommunikation. Redan från början utvecklades radion till att täcka behovet av turistinformation, eftersom Åre är en typisk turistort.
Radion har även haft som uppgift att stödja föreningslivet och lyfta fram de värden som finns i ideellt engagmang. Intervjuer med lokala profiler har också varit viktiga. De sänds regelbundet klockan 12 och 18.

Teknik och utveckling
Urban Widholm har varit radiopionjär och sänt sedan närradio blev tillåten 1979. Han har också kommit med idéerna till den rörliga studion och enkla radiosändningar.

Ett återkommande projekt är S:t Olavsloppet som sänds direkt från rullande studio. I början av juli hedrar 5000 löpare minnet av kung Olav genom att springa stafett i fyra dagar från Trondheim till Östersund. Detta sänds i Radio Åredalen med Urban Widholm som kommentator.

Loppet har snart 25 års jubileum. S:t Olov var Norges Gustav Vasa. En populär historisk kung som levde för tusen år sedan och har precis som Gustaf Vasa har han givit namn åt en jättestort lopp. Tävlingen kan snart fira tjugofemårsjubileum.
Följ livesändningarna första veckan i juli 2010 från onsdag till lördag

Mats Rönning och företaget Meac har utvecklat studion som sänder via ICE net.
ICE net täcker hela norden och framför allt glesbygden. Med hjälp av ett 12 volts bilbatteri och den mobila radiostudion går det att snabbt vara på plats och sända. Det är fullt möjligt att sitta mitt ute på fjället och göra direktsändningar.

I början av radions historia i Åre gav Urban Widholm kurser för att utveckla datoriseringen av radion. Med hjälp av datorn kunde radion hållas igång dygnet runt med låg personalstryka.

Organisation
Radio Åredalen är en förening: Radio Åredalens ideela förening. I styrelsen ingår Erik Sjöberg, rektor på Hållands folkhögskola, Olle Moberg, lärare och levnadskonstnär från Undersåker, Urban Widholm som tillsammans med sin hustru Solweig leder hotellföretaget Åre Fjällsätra.

IMG_5073
Oftast är den fasta studion folktom. Och det är som det ska. Radio Åre bygger på att vara ute i bygderna och sända. I studion har vi en dator med färdiga program som sköter det övriga.